Mat ,drikke og annet i førjulsstria
- intruder
- Posts: 4451
- Joined: 03 May 2016 15:42
- MC: 1993 Yamaha Virago 750
- Location: Brumunddal
- Contact:
Mat ,drikke og annet i førjulsstria
De fleste av oss har jo tradisjonelt mat og drikke i førjukstiden som vi har vokst opp med .
Mange nye landsmenn fra ulike verdensdeler har bragt med seg sine egne favoritter...
hvordan stiller vi oss til dette og søker vi nye favoritter ?
Mange nye landsmenn fra ulike verdensdeler har bragt med seg sine egne favoritter...
hvordan stiller vi oss til dette og søker vi nye favoritter ?
Last edited by intruder on 19 Nov 2020 10:40, edited 1 time in total.
Re: Mat og drikke i førjulstiden
Hva med trådstarter selv?
Jeg spiser det jeg får servert, og det er stort sett alltid tipp topp. Ribbe med hint av asia var stor suksess
- intruder
- Posts: 4451
- Joined: 03 May 2016 15:42
- MC: 1993 Yamaha Virago 750
- Location: Brumunddal
- Contact:
Re: Mat og drikke i førjulstiden
Herover går det mest i ribbe og pølse jule- og nyttårskvelden iallfall.
ellers er jo fårikål og rakfisk populær mat om høsten.
Etter at pizza,kebab,sushi og kinamat gjorde sin entre blir jo dette mer vanlig også...
Drikke , tja...kanskje litt øl...har etterhvert blitt mer og mer " avholdsmann "...i gammeltida var det stikk motsatt !
ellers er jo fårikål og rakfisk populær mat om høsten.
Etter at pizza,kebab,sushi og kinamat gjorde sin entre blir jo dette mer vanlig også...
Drikke , tja...kanskje litt øl...har etterhvert blitt mer og mer " avholdsmann "...i gammeltida var det stikk motsatt !
- Bikeridr
- Geocache General
- Posts: 4704
- Joined: 08 Oct 2015 09:28
- MC: '11 Yamaha FJR 1300A "Alfred"
'19 Kawasaki Versys-X 300 ADV "Frosken" - Location: Babīte
- Contact:
Re: Mat og drikke i førjulstiden
Tradisjonelt (før vi flytta fra Norge) gikk det i svineribbe med sprø svor, sosisser, mandelpotet og rødkål. 1. Juledags frokost er bløtkokte egg med juleansjos.
Etter vi flytta er det svineribbe med sprø svor og hjemmelaget rødkål. Mandelpotet og sosisser må jeg smugle med meg fra Norge, og de gangene det ikke går blir det lyse kalkunpølser og lettkokt lokal potet som ertatning.
1. Juledags frokost er med innsmuglet juleansjos og bløtkokte egg. De gangene jeg ikke får med meg juleasnsjos blir det Abbas gaffelbiter.
Nyttårsaften er det innsmuglet pinnekjøtt og går ikke det, så er det røkt svineknok som gjelder.
I år kan vi jo takke coronajævelskapen og da blir det i Norge, uten kone, med tradisjonell svineribbe, rødkål og sosisser og lutefisk til 1. Juledag. Videre blir det kalkun på Nyttårsaften hos min søster.
Etter vi flytta er det svineribbe med sprø svor og hjemmelaget rødkål. Mandelpotet og sosisser må jeg smugle med meg fra Norge, og de gangene det ikke går blir det lyse kalkunpølser og lettkokt lokal potet som ertatning.
1. Juledags frokost er med innsmuglet juleansjos og bløtkokte egg. De gangene jeg ikke får med meg juleasnsjos blir det Abbas gaffelbiter.
Nyttårsaften er det innsmuglet pinnekjøtt og går ikke det, så er det røkt svineknok som gjelder.
I år kan vi jo takke coronajævelskapen og da blir det i Norge, uten kone, med tradisjonell svineribbe, rødkål og sosisser og lutefisk til 1. Juledag. Videre blir det kalkun på Nyttårsaften hos min søster.
-
- Posts: 2570
- Joined: 06 Oct 2015 21:02
- MC: -22 Ducati Multistrada V4 Pikes Peak
-98 Triumph Tiger 900
-06 Ducati Multistrada 1000 S DS - Location: Ænnebu, Vestfold
Re: Mat og drikke i førjulstiden
Neeii, det blir nå det vanlige: Wienerpølse i Lompe m/rå lauk. Og kanskje en Grandiosa på selveste Jole-kvelden
- intruder
- Posts: 4451
- Joined: 03 May 2016 15:42
- MC: 1993 Yamaha Virago 750
- Location: Brumunddal
- Contact:
Re: Mat og drikke i førjulstiden
ArcticTiger wrote: ↑09 Nov 2020 20:50 Neeii, det blir nå det vanlige: Wienerpølse i Lompe m/rå lauk. Og kanskje en Grandiosa på selveste Jole-kvelden
Du Gaute er nå deg selv lik
å om det bli før lite ribbe ått a jordmor-Matja å hæinn som va på Hammar mæ grisslaktet sitt kæinn ve da itte skylde på musslima....
- intruder
- Posts: 4451
- Joined: 03 May 2016 15:42
- MC: 1993 Yamaha Virago 750
- Location: Brumunddal
- Contact:
Re: Mat ,drikke og annet i førjulsstria
Har et julegaveønske : og...je tru på nissen einn gong i året fortsatt
OJDA ..hei på deg....som n Rotmo skrev,noe omskrevet ::
Je meinte itte å såre deg med tøys og tull,det vart bare tull for jeg var litt full
du er jo så god som gull...
Går ofte for langt fantasien min,sier rett og slett fy faan skinn...
så slæpp mæ inn....slæpp mæ inn
takk te n Rotmo
OJDA ..hei på deg....som n Rotmo skrev,noe omskrevet ::
Je meinte itte å såre deg med tøys og tull,det vart bare tull for jeg var litt full
du er jo så god som gull...
Går ofte for langt fantasien min,sier rett og slett fy faan skinn...
så slæpp mæ inn....slæpp mæ inn
takk te n Rotmo
Re: Mat ,drikke og annet i førjulsstria
Til tross for utvandring til söta bror så skal vi så klart prøve å få til ribbe med sprø svor. Mandelpotet, surkål og salt potetgull er obligatorisk tilbehør
Videre ut i romjula, siden jeg ikke får pinnekjøtt på julaften så må vi prøve å få smuglet hit det tror jeg
I tillegg skal jeg i år, siden jeg ikke kan hjem til Norge og få det servert hos bestemor, prøve meg på å lage søtribbe Ikke sånn asiatisk vri, men gammel tradisjon bestemor har holdt på som jeg akter å føre videre
Videre ut i romjula, siden jeg ikke får pinnekjøtt på julaften så må vi prøve å få smuglet hit det tror jeg
I tillegg skal jeg i år, siden jeg ikke kan hjem til Norge og få det servert hos bestemor, prøve meg på å lage søtribbe Ikke sånn asiatisk vri, men gammel tradisjon bestemor har holdt på som jeg akter å føre videre
- kvase
- Posts: 4146
- Joined: 04 Oct 2016 10:43
- MC: Dyslektiker
KTM 1290 SAR 21/22 mod
Er dyslektiker min verden kan være nesten slik som i artiklen her
http://www.dagbladet.no/2016/03/09/nyhe ... /43421895/ - Contact:
Re: Mat ,drikke og annet i førjulsstria
Her i huset har vi ingen tradisjon for vi er så lei den såkalte jule maten den dagen selveste hjulaften står å prikker på datoen.
Så vi har prøvd litt forskjellig men denne ble bra 2 ganger https://www.matprat.no/oppskrifter/gjes ... ellington/
Så har vi litt utradisjonelt https://www.dn.no/smak/oppskrifter/vilt ... 2-1-469496
-
Så den jeg liker godt
Et par gode pepper biffer med bernesaus - Ovnsstekte rotgrønnsaker persillerot/Søtpotet/Gulrot/ stekes på plate med litt olivenolje drysset over i lag
med litt krydder og urter. Rotgrønnsaker kan erstattes av en hvitløks fløtestuet poteter med et lokk av smeltet ost fritt valg der
tilbehør Stekt rødløk + Aroma champion sopp.+ små asparges som stekes i margarin slik at de får litt saltsmak
-
Ja så må man ta med noe fra den kalde nordlige delen å da prater jeg om finn biff gryte av avskjær som et godt herremåltid dette er noe jeg lager ca, 6-7 ganger gjennom høst til vår.
-
Ellers går det mye i Wok mat og diverse ikke tradisjonelle middager slik som ofte brødskiver med rikelig pålegg - Vi bruker ris til 5 av 7 middager poteter lite
-
Tar med dette fine bilde av Viltburger
Så vi har prøvd litt forskjellig men denne ble bra 2 ganger https://www.matprat.no/oppskrifter/gjes ... ellington/
Så har vi litt utradisjonelt https://www.dn.no/smak/oppskrifter/vilt ... 2-1-469496
-
Så den jeg liker godt
Et par gode pepper biffer med bernesaus - Ovnsstekte rotgrønnsaker persillerot/Søtpotet/Gulrot/ stekes på plate med litt olivenolje drysset over i lag
med litt krydder og urter. Rotgrønnsaker kan erstattes av en hvitløks fløtestuet poteter med et lokk av smeltet ost fritt valg der
tilbehør Stekt rødløk + Aroma champion sopp.+ små asparges som stekes i margarin slik at de får litt saltsmak
-
Ja så må man ta med noe fra den kalde nordlige delen å da prater jeg om finn biff gryte av avskjær som et godt herremåltid dette er noe jeg lager ca, 6-7 ganger gjennom høst til vår.
-
Ellers går det mye i Wok mat og diverse ikke tradisjonelle middager slik som ofte brødskiver med rikelig pålegg - Vi bruker ris til 5 av 7 middager poteter lite
-
Tar med dette fine bilde av Viltburger
Vi ble født for å være Ekte ikke perfekte
https://locatoweb.com
For turplanleging å sporinger GPX etc. https://www.myrouteapp.com/routelab
https://locatoweb.com
For turplanleging å sporinger GPX etc. https://www.myrouteapp.com/routelab
- Kant1
- Onkel
- Posts: 3234
- Joined: 06 Oct 2015 06:10
- MC: BMW R1250GSA 2019
Yamaha XTZ 660 Ténéré 1997 (Gamlegutten)
Re: Mat ,drikke og annet i førjulsstria
Mat i jula skal man normalt ikke kødde med, der har jeg hatt stramme linjer mellom dagene og måltidene.
Men en verden i endring setter sine spor også på julemenyen
Julaften er selvfølgelig preget av årntlig pinnekjøtt, laget sjøl. Type, ferskt og røyket, av villsau (lam) på eget beite.
Non pluss ultra, ingen over og ingen ved siden.
1.dag har vi i min familie normalt hatt rester fra julaften, men jeg er jo någet mer bereist enn mine opphav, så på Heimdal har vi etterhvert prøvd oss både på lutefisk og andebryst. Tror det blir lutefisk i år, hvis ikke vi samler oss med søster min sin familie, og har en vilt aften med rype og reinsdyr.
( de er litt mer frimodige på den siden )
2.dag er det østlandsmat... ribbe med alt slags tilbehør, "mammastyle", men siden mamma nå begynner å dra på åra, blir det vel jeg og søster min som må ta tørn... og dessuten lære opp neste generasjon til å bli dugande juleverter, slik at vi gæmliser snart kan komme på besøk og få maten servert.
Deretter, utover i romjula, gjør vi slik vi gjerne gjør i adventstiden.
Prøver å spise litt mer fisk enn normalt, fersk torsk med tilbehør... det er ikke mye som slår det.
Ørret fra elva og vannet oppmed hytta er jo kanongodt hele året.
Mat er godt.. hilsen Onkel O
Men en verden i endring setter sine spor også på julemenyen
Julaften er selvfølgelig preget av årntlig pinnekjøtt, laget sjøl. Type, ferskt og røyket, av villsau (lam) på eget beite.
Non pluss ultra, ingen over og ingen ved siden.
1.dag har vi i min familie normalt hatt rester fra julaften, men jeg er jo någet mer bereist enn mine opphav, så på Heimdal har vi etterhvert prøvd oss både på lutefisk og andebryst. Tror det blir lutefisk i år, hvis ikke vi samler oss med søster min sin familie, og har en vilt aften med rype og reinsdyr.
( de er litt mer frimodige på den siden )
2.dag er det østlandsmat... ribbe med alt slags tilbehør, "mammastyle", men siden mamma nå begynner å dra på åra, blir det vel jeg og søster min som må ta tørn... og dessuten lære opp neste generasjon til å bli dugande juleverter, slik at vi gæmliser snart kan komme på besøk og få maten servert.
Deretter, utover i romjula, gjør vi slik vi gjerne gjør i adventstiden.
Prøver å spise litt mer fisk enn normalt, fersk torsk med tilbehør... det er ikke mye som slår det.
Ørret fra elva og vannet oppmed hytta er jo kanongodt hele året.
Mat er godt.. hilsen Onkel O
Nothing last forever---- Nichts is für die Ewigkeit
Norges kanskje beste MC blogg:
http://www.kant1.no
Norges kanskje beste MC blogg:
http://www.kant1.no
- mekkern
- Posts: 5192
- Joined: 22 Jan 2007 11:05
- MC: "It's an old motorcycle, the wind is supposed to blow your helmet around, it's supposed to leak oil, the brakes should suck, and every now and then, it should scare you so bad you piss your pants."
- Location: Tranby-Lier
Re: Mat ,drikke og annet i førjulsstria
Her i huset så er det klassikerne Ribbe og julepølser med tilbehør OG hjemmelagede grove kjøttkaker a`la Fatter`n..
Uten kjøttkakene blir det ikke jul for guttungen.
I år blir det meste Corona-amputert så det blir ikke det store familie innrykket..
Litt kjipt å bare lage mat til 4 voksne...
Uten kjøttkakene blir det ikke jul for guttungen.
I år blir det meste Corona-amputert så det blir ikke det store familie innrykket..
Litt kjipt å bare lage mat til 4 voksne...
- kvase
- Posts: 4146
- Joined: 04 Oct 2016 10:43
- MC: Dyslektiker
KTM 1290 SAR 21/22 mod
Er dyslektiker min verden kan være nesten slik som i artiklen her
http://www.dagbladet.no/2016/03/09/nyhe ... /43421895/ - Contact:
Re: Mat ,drikke og annet i førjulsstria
Nå står frua i huset å serverer mye hjulemat fra November nærmest til januar på sin arbeidsplass klart har du stått i jule matlukt i 1 1/2 måned så tipper jeg de fleste er forsynt når hjulaften er der.
-
Jula har falma mye når det gjelder tradisjon rundt forbi-
-
Nå har ikke min Kone et Norsk opphav og etter 40 år frem til jeg møtte henne så var hun singel uten unger og gubbe men en helvetes masse gamlinger Norske sådan å stelle for inn i Jula med alt det medfører
-
Å jobbe i helsevesenet er nokk mer utfordrende ofte en å stå bak en maskin så jeg unner henne den friheten i Jula og stå over Norsk såkalt Hellig julemat her i huset.
-
God jule mat til alle dere der
-
Jula har falma mye når det gjelder tradisjon rundt forbi-
-
Nå har ikke min Kone et Norsk opphav og etter 40 år frem til jeg møtte henne så var hun singel uten unger og gubbe men en helvetes masse gamlinger Norske sådan å stelle for inn i Jula med alt det medfører
-
Å jobbe i helsevesenet er nokk mer utfordrende ofte en å stå bak en maskin så jeg unner henne den friheten i Jula og stå over Norsk såkalt Hellig julemat her i huset.
-
God jule mat til alle dere der
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Vi ble født for å være Ekte ikke perfekte
https://locatoweb.com
For turplanleging å sporinger GPX etc. https://www.myrouteapp.com/routelab
https://locatoweb.com
For turplanleging å sporinger GPX etc. https://www.myrouteapp.com/routelab
- intruder
- Posts: 4451
- Joined: 03 May 2016 15:42
- MC: 1993 Yamaha Virago 750
- Location: Brumunddal
- Contact:
Re: Mat ,drikke og annet i førjulsstria
Jula blir uansett ikke som før...kjas og mas fra handelsstanden i et par måneder gjør at en får hele greia i vrangstrupen tidlig i desember
Hils kona og vi setter pris på alle som bidrar innen helsesektoren i disse koronatider !!
PS !!...i går ble det pepperstek på Toscana i Brumunddal...
Hils kona og vi setter pris på alle som bidrar innen helsesektoren i disse koronatider !!
PS !!...i går ble det pepperstek på Toscana i Brumunddal...
- intruder
- Posts: 4451
- Joined: 03 May 2016 15:42
- MC: 1993 Yamaha Virago 750
- Location: Brumunddal
- Contact:
Re: Mat ,drikke og annet i førjulsstria
I min ungdoms fagraste vår............sang Sven Ingvars i alderdommen...
for egen regning må jeg innrømme at tørsten var enorm .. i en tiårsperiode var tørsten enormt påtrengende...endog vørterøl og brigg var livsnødvendig
i år har jeg kjøpt ei Ringnes Hjuleøl.......men heinn i æill vær `n ha je gjort ta a