Page 1 of 2

Den store Sidertråden

Posted: 12 Sep 2020 20:20
by Kant1
Under årets HPR har vi litt kulinarisk tilnærming til ting.
Vi smaker på sider vi har kjøpt på fredagens PreRun.
Så her er årets smaker fra Hardanger:

Bøddel fra Aga Sideri.
Testvinner 2020 i bladet Norsk Smak.
Selges på Vinmonopolet

Image

Fyldig, fin tyngde og balanse.
Anbefales til det meste

Fortsettelse følger

Sent fra min SM-N950F via Tapatalk

Re: Den store Sidertråden

Posted: 12 Sep 2020 20:33
by Kant1
Heldre sider-- av eplesortene Discovery og Aroma.
Kjøpt hos bondes utsalg på Lofthus.
Helt klart en favoritt hos panelet, med halvtørr karakter, friskhet og lang deilig ettersmak.

En foreløpig leder av "testen"ImageImage

Sent fra min SM-N950F via Tapatalk

Re: Den store Sidertråden

Posted: 12 Sep 2020 20:47
by Kant1
57.2 fra Store Naa Sideri

Kjøpt på polet.

Summerred, Aroma og Discovery.

God smak, men noe meir anonym enn Heldre.
"Sider for nybegynnere" kommer det fra deler av panelet.
Den yngre representanten holder denne forran Heldre, "det kan drikkes mer av denne, uten å bli dårlig"
Vel... vi får se [emoji28]Image

Sent fra min SM-N950F via Tapatalk

Re: Den store Sidertråden

Posted: 12 Sep 2020 21:05
by Kant1
"Humlepung" fra Aga

En hybrid, med tilsatt humle.
En sider som splitter panelet, alt fra "fløyelsmyk" til "hverken fugl eller fisk" blir brukt som beskrivelse av opplevelsen.
En soleklar leder for noen, og personlig liker jeg denne godt.
Litt søt, mindre ettersmak enn f.eks Heldre.

Image

Sent fra min SM-N950F via Tapatalk

Re: Den store Sidertråden

Posted: 12 Sep 2020 21:35
by Kant1
Hardanger Sider fra Lekve Gard i Ulvik.
Kjøpt på polet.
Gravenstein, Summerred og Aroma

Noen gir denne en 8'er (av 10), andre er mer reservert, blandt annet pga sødme.

Passer til dessert, ost og andre smakssterke retter/snaks/munngodt.

Prøv også den andre typen som denne produsenten lager.. "Tradisjonell" med grønn etikett.
Denna har rød etikett og er av typen "musserende"

Tipper at unge piger vil falle for smaksbildet i denneImage

Sent fra min SM-N950F via Tapatalk

Re: Den store Sidertråden

Posted: 12 Sep 2020 22:11
by Kant1
Torsteinstunet Sider.

6,5%
Gravenstein, Aroma og Discovery
Kjøpt hos bonden/produsenten sjøl..

Litt syrlig, tydelig gravensteinspreg.
Lider litt under det faktum at vi drakk smaksbomba fra Lekve Gaard før denne.

Svakest alko% i testen, og mangler litt fylde og "tyngde"
Men absolutt en god sider som kan drikkes som den er, ettersmaken er "tynn" men også lite krevende.
Vil prøve denne igjen uten å ha andre sidertyper "i munnen"

Ingen vinner, men fortjener en "second chance" ImageImage

Sent fra min SM-N950F via Tapatalk

Re: Den store Sidertråden

Posted: 13 Sep 2020 08:14
by Palma
Dette med sider er jo et litt ukjent kapittel for endel, hvertfall på indre østland. Noen har vel fått pressa noen epler og sitter igjen med passe sur eplesaft. Men skjønner dette er noe helt annet... Har faktisk aldri smakt noe slik. Så enda en grunn til å ta en tur til Hardanger igjen \:D/
Det er jo mange lokale drikkevarianter. I Trøndelag hørte jeg om noe som het Budals-sjampanje: Man tar et glass hjemmebrent, tilsetter en kork NYCO, det drikkes mens det bruser.

Re: Den store Sidertråden

Posted: 13 Sep 2020 08:18
by Bikeridr
Palma wrote:I Trøndelag hørte jeg om noe som het Budals-sjampanje: Man tar et glass hjemmebrent, tilsetter en kork NYCO, det drikkes mens det bruser.
Selges det NYCO ennå? Har ikke sett det på lenge, og HB med Samarin blir ikke helt det samme ;-)

Re: Den store Sidertråden

Posted: 13 Sep 2020 08:59
by Kant1
Palma wrote: Men skjønner dette er noe helt annet... Har faktisk aldri smakt noe slik. Så enda en grunn til å ta en tur til Hardanger igjen \:D/
Dette er som norsk champagne å regne, og etter at våre venner i FRP var med å fikk åpne opp for at bøndene kunne få selge direkte fra sin egen produksjon, har salget (og produksjonen også, for den del) skutt i været.

Greit å være tidlig ute med nye trender, og vi på HPR deler så gjerne av vår kunnskap og viten :thumleft

Re: Den store Sidertråden

Posted: 25 Sep 2020 14:48
by Spiritofwinter
Som nevnt i en annen tråd så har det blitt eksperimentert litt på siderfronten ved siden av ølbryggingen.

Vi hadde 2 sider prosjekt i fjor, det første var en eplesider der det var brukt vingjær og vi bommet litt på karbonering, så nå ca 1 år etter smaker den litt som tørr vin og uten bobler. Vi har en liten plan for denne sideren videre, mer om det en annen dag.

Det andre siderprosjektet var en jordbærsider... der ble noe infisert på veien med resultat at sideren kunne brukes som brekningsmiddel... For å toppe det så var ca halvparten av flaskene dårlig korket så der var 0 karbonering, den andre halvparten var overkarbonert så spruten stod i taket og utover halve kjøkkenet (fruen kan bekrefte etter nedvasking av kjøkkenet). Jordbærsideren havnet til slutt i utslagsvasken.

Men dette var i fjor, nå er det ny høst og vi er klar for ny runde. Svigerfar har epletre og der har det vert et godt år. Epler er plukket før de ble dårlig, de er nå pent lagret i kjelleren vår å skal i løpet av kvelden bli til eplejuice der vi etter hvert skal stoppe gjæringen før vi trigget den igjen med Ale gjær.

Hvorfor stoppe gjæringen vil nok Onkel O spørre? Når der er så fin villgjær i eple? Jo fordi at viss du skal bruke villgjær så bør du plukke eplene direkte fra treet å sette i gang prosessen. Men vi har en kombinasjon av plukkede epler og nedfallsfrukt som kan ha ligget noen dager og skal vi være sikker på at det blir noe fungerende så må vi ha litt mer kontroll på hva som kan ha villgjær og ikke. Neste år skal jeg prøve å ikke knekke ankelen å bli med på plukkingen selv slik at jeg har litt mer kontroll.

Normalt sett skulle jeg også ha brukt sidergjær, men i mangel på dette så får jeg ta til takke med Ale gjær som mange har anbefalt og som jeg håper kan gi et bedre resultat enn vingjær som var brukt i fjor.

Mer info kommer plutselig når prosessen starter [emoji846]

Re: RE: Re: Den store Sidertråden

Posted: 25 Sep 2020 15:30
by ojda
Kant1 wrote:Image

Sent fra min SM-N950F via Tapatalk
Kan forøvrig nevne at jeg fant igjen "min vinner" på polet på Alnabru i Oslo[emoji39]


Image

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Re: Den store Sidertråden

Posted: 25 Sep 2020 20:46
by Spiritofwinter
Årets produksjon er i gang, eplene er most til saft, gjærstopp er tilsatt. Nå skal det få stå i et par dager før vi tilsetter ny gjær.Image

Sent fra min SM-G965F via Tapatalk

Re: Den store Sidertråden

Posted: 27 Sep 2020 22:39
by Kant1
Drakk meg gjennom denne flaska nå i kveld, fra Heldre Gård på Lofthus.
Litt mer fruktig og fyldig enn den andre vi kjøpte fra samme gård, denne er kun produsert på Summerred epler, og lukter som en hel frukthage.

12% alkonivå sørger for fylde i smak og ro i sinnet.
Denne skal jeg definitivt kjøpe mer av [emoji274][emoji3059]

Image

Sent fra min SM-N950F via Tapatalk

Re: Den store Sidertråden

Posted: 28 Sep 2020 22:22
by Palma
Har hatt en noe skuffende møte med sider her i øst.. Men i følge kjennere såbomma jeg visst og ble offer for slu markedsføring... Edel var langt fra det navnet tilsier.. Men bedre lykke en annen gang..

Sent fra min SM-A405FN via Tapatalk

Re: Den store Sidertråden

Posted: 28 Dec 2020 21:02
by Kant1
Var i et lite juleselskap her om dagen, og fortærte en flaske med 1808 fra Kvestad Sideri.
20201226_185550.jpg
20201226_185707.jpg
Hva kan man si om den:
Laget av fire sorter epler, gravenstein, aroma, discovery og summerred.
Mistenker at andelen med gravenstein er nokså markert, for sideren har en tydelig syrebalanse, samtidig som summerred gir en tydelig og nydelig aroma.
Den er ytterst velsmakende, men med mer syrlighet fra gravenstein, holder det med ettpar glass pr kveld.

Når du stikker nesa nedi glasset lukter det som en helt kjølerom med eplekasser.
Den er naturlig perlende, diskret og myk.

Fantastisk :lol:

8,5% alkohol gir fylde og tydelig ettersmak.

Denne skal jeg definitivt kjøpe mer av.