På tide med litt mer øl
Må innrømme at jeg ikke har smakt på så mye nytt og spennende siste tiden, det har gått mest i "serieprodusert industrielle" saker. Primær grunnen er både fordi jeg har spart på mine egne bryggede øl og fordi jeg ikke har hatt så mye fokus på spesial øl denne sommeren. Også litt vanskelig å frakte flasker fra kjøleskap til sofa når man må bruke krykker for å komme seg fremover...
Men når man snakker om egen produksjon, tenkte å skrive litt om hva jeg brygger og hvordan det brygges.
Det er mange måter å brygge på, man kan for eksempel bruke en stor kjele å koke opp det nødvendige på komfyren inne på kjøkkenet. Men det er en relativt simpel metode og ikke så lett å temperaturstyre. De fleste har egne ølbrygge maskiner, det samme gjelder for min egen del. Min er en relativt enkel og liten sak som skal kunne levere opp mot 30 liter øl. Jeg har til gode å få noe mer enn 22-24 liter ut av den, men det har litt å gjøre med bryggeprosessen.
Selve bryggingen foregår på vaskerommet i kjelleren, når det brygges så vil en del duft spre seg i huset, fruen er ikke så veldig glad i duften så det er ikke aktuelt å holde på i hovudetasjen. Dessuten er det veldig greit med et gulv/rom som kan spyles etter bruk, blir normalt sett litt øl som skvetter på gulvet underveis i kokingen og evt ved tapping.
Det er også greit at der er en benk å sette fra seg litt på, under bryggingen der jeg tok bilde brygget jeg et sett jeg kjøpte ferdig oppmålt hos bryggselv, veldig greit å ha som et utgangspunkt, det følger med en grei brukerveiledning så man kan notere litt og man kan justere litt for å få det mer som man vil etter hvert.
Man kan i bakbrunnen av bildet også legge merke til en flaske med Starsan som er mye brukt for desinfisering, alt skal selvfølgelig desinfiseres i alle retninger, blir det slurvet så blir det bismak på ølet. Der har jeg vert veldig heldig på mine brygg, har kun oppdaget at der var en flaske som var gjenbrukt som mest sannsynlig ikke var desinfisert riktig og som skapte bismak på den spesifikke flasken. Alt annet av samme brygg har hatt riktig smak.
Et lite underveis bilde, her er temperaturen på vannet oppe på riktig nivå (normalt sett rundt 65-70 grader) og malt er tilsatt.
Selve bryggeprosessen er relativt lik for de fleste brygg jeg har hatt så langt, malt skal trekke i en viss tid, det skal skylles vann igjennom malten, det skal koke og tilsettes variert mengde humle for riktig smak. Så kjøles alt ned og tappes på gjæringskar. Det sies da at gjæret lager ølet. Forskjellige gjær vil gi forskjellig smak, gjæringsprosessen skal foregå i forskjellige temperaturer avhengig av hvilken type øl som brygges (og gjær som brukes), noen skal tilsette humle underveis i gjæringsprosessen, noen ikke.
Etter (normalt sett) et par uker på gjæringskar så skal det tappes på flaske eller fat. Jeg har primært brukt flasker da det er den enkleste og "mest vanlige" for oss som ikke har brygget så lenge. Det gjør det også lettere å ta med seg en flaske eller tre enten for å drikke selv eller for å gi bort som smaksprøve. Det vanligste er da enten å kjøpe glassflasker som man tapper på å setter kork på, eller man bruker opp igjen flasker man har stående fra øl man har konsumert før. Jeg kom også for en stund siden over et parti med noe som heter pet flasker, som er mørkebrune plastflasker med skrukork og som jeg personlig synes er veldig grei å bruke.
Et lite oversiktsbilde etter tapping av 3 typer øl tidligere i år.
Når det er tappet på flasker så må det stå å karbonere i et par uker, man tilsetter enten noen karboneringsdrops i flaskene eller man tilsetter sukkerlake i brygget før flasking slik at sukkeret og gjæret danner kullsyre. Minuset med å flaske på denne måten er at det legger seg gjærrester i bunnen av flasken og man må helle forsiktig for å ikke få med gjæret i glasset. Det er ikke anbefalt å drikke direkte fra flasken da gjærrester vil blande seg med ølet å skape en bismak.
Etter et par uker med karbonering så kan ølet kjøles ned å godgjøre seg kaldt noen uker. Hvor lenge det skal hvile før det kan drikkes kommer an på hvilken type øl det er snakk om.
I løpet av sommeren så kom det et lite vendepunkt for min del når det kom til brygging. Min kjære samboer (snart kone) gav meg ølfat i bursdagsgave. Å bruke fat for å tappe ferdig gjæret øl var ikke noe jeg hadde tenkt på med det første, men når jeg likevel hadde det så måtte jeg sette meg inn i hvordan det skal brukes. Første brygget som jeg har laget og som skulle tappes på fat stod til gjæring når jeg var på Bukkerittet å fikk brudd i ankelen... Men heldigvis så fikk jeg hjelp fra Snikkeren til å tappe over fra gjæringskar til fat. Når man tapper på fat så bruker man kullsyrepatroner for å tilføre kullsyre, samme type som man bruker for å lage kullsyrevann hjemme. Man trykksetter fatet ettertypen øl og etter en ukes tid kan man prøvesmake å se om det er riktig mengde kullsyre. Så justerer man trykket om man må tilsette mer.
Har så langt fått prøvesmakt litt av ølet jeg har på fat, en tysk pils. Litt lite kullsyre, så det blir justert i disse dager.
Når det kommer til øl jeg ellers har brygget så har det primært vert enkle brygg som blond ale, brown ale og pils. Det mest avanserte var en stout som blant annet måtte meskes i to omganger. Det var det ølet som Ashland og Ojda fikk smake på HCR i slutten av Mai. Har fremdeles noen flasker igjen av den, satser på den blir bedre med tiden.
Til slutt et lite bilde av ølskapet omtrent slik det ser ut i dag. Fat med tysk pils nederst i skapet og div typer øl oppover. I kveld skal noe av det smakes på og neste helg skal mye av det konsumeres
Så snart jeg får gipsen av foten så har jeg liggende klart malt og humle til å brygge et litt forsinket oktober-øl, blir mest sannsynlig satt på fat det også. Om det er ønskelig skal jeg komme med mer oppdateringer fra bryggingen utover høsten.