Page 1 of 1

Matpraten

Posted: 29 Jan 2024 22:56
by Bikeridr
Hallojs godtfolk :)

Siden vi nå har "gourmet-tour i Hardanger" og andre slike "munnslikkerturer". Hva om vi laget en skikkelig baiker yum-yum tråd?
Har du noen oppskrifter som enten er sjølkomponert eller ekstremtrimmet fra originalopskriften til det bedre?
La oss dele de her. Selv er jeg jo totalt "anti-pose" og lager det meste selv, slik som bernaise, tomatpureé, kjøttdeig og videre. Så jeg starter; Episk tomatpureé:

:(Juster etter behov)
6 tomater, gjerne forskjellige, men halvparten plommetomater. F.eks. 3 plommetomater, 1 kumato, 1 gul og en oransje.
Dette moses i blender til en jevn masse.
Legg i en "dobbel så stor" gryte.
Kvell innpå 1/2 liter fruktig ("sur") rødvin, gjerne billigste sort.
1 spiseskje uraffinert sukker.
3/4 til 1 teskje salt.
Kok opp og reduser til "havregrøt" konsistens. 2-4 timer, alt etter varme som er brukt.

Hysterisk nydelig i bunnen på pizza eller som basis i Chili con Carne. 😊

Re: Matpraten

Posted: 29 Jan 2024 23:08
by Palma
Den var ikke dum @Bikeridr Har laga mye tomatsaus, men aldri med rødvin oppi. Må testes :thumleft

Re: Matpraten

Posted: 29 Jan 2024 23:59
by ArcticTiger
Det er da ingenting som slår en Skikkelig Wiener i Lompe m/rå Lauk🤪 Og med en skvett Kokka attåt så er nytelsen total!

Re: Matpraten

Posted: 30 Jan 2024 01:10
by knutk
Til 'pølser med lauk' trengs også ketchup...

Slik kan det gjøres


Re: Matpraten

Posted: 30 Jan 2024 08:57
by intruder
Komikerne i Ringsaker dannede selskab trudde `n Akksel hadde spydd på lompa si fysste gongen dom såg einn pizza... :shock:
mor Ruth Romskaug // Grandiosa fra Brumunddal døde for en tid siden , hun lagde den første utgaven for Nora Industrier her :thumleft

Re: Matpraten

Posted: 30 Jan 2024 19:37
by kvase
Bikeridr wrote: 29 Jan 2024 22:56 Hallojs godtfolk :)

Siden vi nå har "gourmet-tour i Hardanger" og andre slike "munnslikkerturer". Hva om vi laget en skikkelig baiker yum-yum tråd?
Har du noen oppskrifter som enten er sjølkomponert eller ekstremtrimmet fra originalopskriften til det bedre?
La oss dele de her. Selv er jeg jo totalt "anti-pose" og lager det meste selv, slik som bernaise, tomatpureé, kjøttdeig og videre. Så jeg starter; Episk tomatpureé:

:(Juster etter behov)
6 tomater, gjerne forskjellige, men halvparten plommetomater. F.eks. 3 plommetomater, 1 kumato, 1 gul og en oransje.
Dette moses i blender til en jevn masse.
Legg i en "dobbel så stor" gryte.
Kvell innpå 1/2 liter fruktig ("sur") rødvin, gjerne billigste sort.
1 spiseskje uraffinert sukker.
3/4 til 1 teskje salt.
Kok opp og reduser til "havregrøt" konsistens. 2-4 timer, alt etter varme som er brukt.

Hysterisk nydelig i bunnen på pizza eller som basis i Chili con Carne. 😊
Kopiere for en test ved neste hjemelaga P

Re: Matpraten

Posted: 30 Jan 2024 19:41
by kvase

Re: Matpraten

Posted: 30 Jan 2024 19:43
by kvase
Lurer du på hvem som bør ligge med hvem?
Grønnsaker er ikke som andre saker. De skal ikke ligge sammen med hvem som helst. Agurken for eksempel, hører ikke hjemme i grønnsakskuffen. Dessuten bør løken ligge i en eske under sofaen.
Sannsynligvis har du oppbevart agurk feil hele livet. Agurken hører ikke hjemme i grønnsakskuffen, men den kan heller ikke ligge tett på tomatene på kjøkkenbenken. Heller ikke eplet bør ligge ubeskyttet sammen med andre frukt og grønnsaker, skriver Opplysningskontoret for frukt og grønt i en pressemelding.
Spar penger
–Det kan være mye penger å spare på å lære seg riktig oppbevaring av frukt og grønt slik at holdbarheten økes, noe som kommer godt med i disse tider når alt har blitt dyrere, forteller ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt.
– Frukt som modnes, deriblant tomater og epler, produserer stoffet etylen som får andre grønnsaker til å bli raskere dårlig, og bør derfor holdes atskilt fra andre frukt og grønnsaker. Epler bør oppbevares kjølig i grønnsakskuffen, men pakk dem inn i en pose eller hold dem unna andre frukt og grønnsaker, oppfordrer ernæringsrådgiveren.
Hun forteller også at tomat, agurk, aubergine og squash bør oppbevares på kjøkkenbenken og at agurken kan få frostskader i kjøleskapet.
–Det er det nok ikke så mange som vet, legger hun til.
Plasten beskytter
Bogstrand Sagen forklarer at de fleste produkter tar skade av tørr luft, unntaket er løk som fra naturens side er utstyrt med en naturlig emballasje. Rotgrønnsaker som gulrøtter, sellerirot og persillerot, og bladgrønnsaker har en stor fordampingsoverflate og vil raskt ta skade av luft.
–Slike produkter selges med en beskyttende plastemballasje som er godt egnet til å oppbevare varene helt fram til emballasjen brytes. Bruker du bare litt gulrot eller salat er det viktig å få pakket resten slik at luft ikke kommer til. En god huskeregel er at skåret og oppdelt råvarer bør pakkes inn eller oppbevares i egnet emballasje – og alltid i kjøleskapet. Det er jo faktisk levende varer vi snakker om.
Våryr løk under sofaen
Temperaturer rundt 10–12 grader – som er det de fleste har i grønnsakskuffen – får løken til å tro at det er en ny vår og at det er på tide å begynne å blomstre. Den begynner da å produsere en blomsterstengel inne i løken og begynner å tære på sine egne næringsreserver og kvaliteten på løken blir dårligere.
– Det beste er å oppbevare løken i en papirpose eller i en pappeske på rundt 18–20 grader. Jeg har hørt om flere som oppbevarer løk i en skoeske under sofaen! Der er det ofte svalt og godt, og plassen bruker man ikke til noe annet uansett. Selv liker jeg å ha løken på kjøkkenbenken, men den må brukes innen rimelig tid. Jeg legger den et sted på benken der det ikke kommer så mye lys til. Der ligger den og er både dekorativ og frister til bruk, sier Bogstrand Sagen og påpeker
– Den får ikke ligge sammen med tomatene, men kan ligge sammen med annen løk, og det spiller ingen rolle om de er gule, røde eller av en annen sort. Løk med grønt på, som purreløk og vårløk må derimot ligge i kjøleskape

Re: Matpraten

Posted: 30 Jan 2024 19:44
by kvase
Man trenger, til denne gjengen som jeg skal servere ikveld (8 stk):
1,5 kilo renskåret, oppdelt kyllingfilet
9 dl. Kremfløte (noen bruker matfløte, men for meg finnes kun EN fløte…krem)
En voksen munnfull kremet balsamico (ikke bokstavelig, men sånn ca… det smaker ikke noe godt)
Chiliflakes eller veldig finhakket fersk chili.
Hvitløk (ca en neve med renskede fedd)

Begynn med å lage pasta, jeg foretrekker liguini, dette kan du selvsagt gjøre en dag i forveien.
Eller, dersom du, som oss… har kjørt motorsykkel hele dagen… kjøp den ferdig laget på Spar Vinstra. (eller en annen lokal matvarebutikk) Vi kjøpte tre pakker fersk tagliatelle
Steik sjyllingen i smør (fortrinnsvis klarnet smør, sånn at mysen ikke gir brent smak)
Klem hvitløken i stykker med flatsiden av en kokkekniv– krydre litt med salt og pepper.
Ha i balsamico, og la den koke ut eddiksmaken, før du hiver chilien oppi, deretter er det å tilsette fløte, og la koke til det blir en tykk saus.

Re: Matpraten

Posted: 30 Jan 2024 19:45
by kvase
Spicy biff med paprika – 4-6 porsjoner
I N G R E D I E N S E R
 500g biffstrimler
 1 rød paprika i skiver
 1 gul paprika i skiver
 1 grønn paprika i skiver
 1 løk tykke skiver
 3 hvitløksfedd i tynne skiver
 3 ss ketsjup
 6 ss hoisinsaus
 1 ss soyasaus
 4 ts sweet chilisaus
 1 ts chiliflak
 1 ss eplesider- eller hvitvinseddik
 salt, pepper og olje til steking

 F R E M G A N G S M Å T E
 Sett over ris slik at dette er klar for servering samtidig med kjøttet.
 Bland ketsjup, hoisinsaus, soyasaus, sweet chilisaus, chiliflak og eddik
sammen i en skål. Smak gjerne. Om det vil ha mer av det ene eller det andre
er det bare å røre inn.
 Varm opp en stor stekepanne eller wok, ha i litt olje og stek kjøttet i
omganger. Kjøttet kan gjerne få litt stekeskorpe og trenger ikke å være
gjennomstekt. Krydre kjøttet med litt salt og pepper mens den steker.
 Legg kjøttet over på en tallerken etterhvert som det blir ferdig. Ha opp i
paprika og løk og stek hardt (over høy varme). Når løken begynner å mykne
noe har du opp i hvitløken og slår ned varmen. Hell opp i sausen som du har
blandet sammen og la det hele få et oppkok.
 Ha opp i kjøttet og la det småkoke et par minutter til, gjerne under lokk.
 Server med risen som nå burde være klar den og.

Re: Matpraten

Posted: 05 Feb 2024 20:49
by Bikeridr
Pizzadeig:
200 gram hvitt hvetemel
100 gram speltmel
1 ss uraffinert sukker
1 ts flaksalt
100 ml vann
90 ml melk
25 gram gjær
30 ml olivenolje (2 ts)

Vann/melk varmes 15-20 sek i micro til "passe lunkent" og mikses med gjæren og sukkeret. La stå ca 15 min.
Bland mel og salt sammen godt før væsken has i.
Rør mel/væskeblanding med sleiv/slikkepott til jevnt. Hev med klede i ovn med lyset på (uten temperatur) i ca 1 time.

Pizza-idé:
Bruk fyll etter ønske, men gjerne den tomatpurèen øverst i posten.
Kjevle ut deigen noe større enn stekeplata og "rull inn" ost i skorpen, til den passer i stekeplata.
Legg gjerne et tynt lag ost (norvegia/jarlsberg, etc.) oppå bunnen før tomatpurée og fyll.
Topp med mere ost og gjerne litt mozarella og brie.

225°C i 25 min. Ikke varmluft.

Re: Matpraten

Posted: 04 Mar 2024 21:05
by ojda
I dag ble det, det man ikke kan kalle annet enn ett 'herremåltid' i ojda-heimen 🥰
Startet med (for første gang) en Japansk wagiu-biff klasse A5, med heimelaga pommes.
Fulgte opp med baconwrappede scampi på spyd.
Pommes til disse også.
Man må jo kose seg imellom 😋








20240304_195840.jpg


20240304_200317.jpg


20240304_202714.jpg