eggdeler/wire rekkverk

Her kan du diskutere akkurat hva du vil, det trenger ikke være MC-relatert.
Post Reply
User avatar
medic1136
Posts: 415
Joined: 26 Apr 2005 19:57
MC: yamaha MT09 SP 2023 model
Location: moss

eggdeler/wire rekkverk

Post by medic1136 »

MC-folket jubler for "eggdeler"-forbud

NMCU har helt siden wirerekkverk ble tatt i bruk i Norge tidlig på 90-tallet ledet an kampen for å forby denne rekkverkstypen, som overhodet ikke er utformet med tanke på motorsyklisters sikkerhet.

Det er først og fremst de tett monterte, eksponerte stålstolpene vi motorsyklister er redde for. Men også wirene er farlige fordi de har en skjæreeffekt som kan føre til amputasjoner. Det er ikke uten grunn at denne rekkverkstypen blir kalt "eggdeler'n". Historiene til motorsyklister som har overlevd møter med wirerekkverkene er skremmende.

Veimyndighetene har argumentert med at wire er så mye billigere enn andre rekkverk. Det er for så vidt riktig at wire er rimeligere i innkjøp, men vedlikeholdskostnadene har vist seg å være astronomiske, og dermed blir totalkostnadene omtrent som for andre rekkverkstyper.

Når vi i tillegg vet at wire ikke tilbyr mer sikkerhet for personbiler og at denne rekkverkstypen heller ikke er konstruert for å holde på tunge kjøretøyer, blir argumentene for å fortsette med denne rekkverkstypen temmelig tynne.

Og nå er NMCU og motorsyklistene blitt lyttet til: På en pressekonferanse i Regjeringskvartalet i dag kom samferdselsminister Liv Signe Navarsete med følgende kunngjøring:

- Eg har, i samarbeid med Statens vegvesen, gått gjennom innvendingane frå NMCU og sett nærmare på saka. I dag har eg denne tilbakemeldinga til NMCU og motorsykkelfolket: Statens vegvesen skal i framtida nytte rekkverkstypar som gir høg tryggleik og vern for alle trafikantgrupper. Dette fører til at det heretter ikkje skal bli nye strekningar med wirerekkverk utover dei som i dag alt har slikt rekkverk.

- Vi er svært glade for at statsråden har lyttet til innvendingene våre og er takknemlig for den kloke beslutningen hun har tatt. Dette er en seier for trafikksikkerheten, for NMCU og for alle motorsyklister i landet, sa Møller, til stor jubel fra de frammøtte motorsyklistene.

Motviljen mot wirerekkverk er stor i hele Europa. Danmark har fjernet alle sine. Det nederlandske parlamentet vedtok i fjor å forby wirerekkverk og også Europaparlamentet har nå tatt til orde for et totalforbud i hele EU. Slik sett er Navarsetes kloke beslutning helt i tråd med utviklingen i resten av Europa
Det var på tide at myndighetene tok til vettet. får bare håpe at de også tar bort de som alt er satt opp.

Og en stor takk til NMCU som har gjort en kjempe jobb i denne saken.
User avatar
NoName
Posts: 3684
Joined: 23 Apr 2005 10:54
MC: 07 Buell XB12Scg
09 Buell 1125CR

Post by NoName »

Ja NMCU har gjort en kjempejobb. Har hørt at det som allerede er kommet opp ikke ska fjernes. Men forbudet er jo et stort steg i riktig rettning.
User avatar
tshansen
Posts: 19236
Joined: 07 Mar 2006 02:07
MC: KTM 790 Adventure R 2019
Location: Bergen

Post by tshansen »

hørte at de ikke skulle fjernes enda, men de skulle vekk så fort det kom midler til å sette opp nytt (dette kan vel kanskje tolkes som aldri)

Men uansett, kjempe bra jobbet av NMCU
I would like to apologize to anyone I have not yet offended.
Please be patient, I will get to you shortly
------------------------------------------------------------
2019: Nye dekk på 1900 km - Mitas E-07+
------------------------------------------------------------
Instagram
YouTube
MyRoute-app
User avatar
Desmo
Posts: 9112
Joined: 22 May 2005 08:52
MC: Ducati Monster S4RS
Triumph Scrambler 900
Location: Lena

Post by Desmo »

Kjørte på E-6 i Øyer i dag. Der er det satt opp midtdeler. Det er vanlig autovern,med stålstolper. Der er det skrudd plater på stolpene under autovernet. Desverre ikke hele strekningen,men mellom 50 og 75% av den. Det er vel en begynnelse?
"We have met the enemy and he is us!"
-Pogo
;)
humle
Posts: 66
Joined: 14 May 2005 22:36
Location: Toten

Post by humle »

Hørte om et firma som har spesialisert seg på og lage de platene som skal være under selve autovernet, det var i en slags plast, slik at det skal være skånsomt mot mc-førere
Sånne vil vi ha!
Jeg har akkurat kjørt til Øland og tilbake, i Sverige er det jaggu mye vaier-rekkverk :shock:
Yamaha dragstar 650A
Fidel
Posts: 415
Joined: 23 May 2005 22:56
MC: Moto Guzzi 1000 SP3, Moto Guzzi V65TT, Moto Guzzi EV1100 California (snart) m/sidevogn, Moto Guzzi 750 Breva, KTM 690 Enduro m/ rallykit,

Post by Fidel »

I stedet for å reparere wirerekkverk etter sammenstøt, skal de erstattes med annen type rekkverk. Så på sikt blir vi kvitt dritten.
Post Reply