MC-forumet.no

Norges hyggeligste MC-forum
Det er nå 19 apr 2019 01:28

Alle klokkeslett er UTC+02:00
Legg inn nytt emne  Svar på emne  [ 3 innlegg ] 
Forfatter Melding
 Innleggsemne: ABC Sopwith 1921
Legg innLagt inn: 27 feb 2013 11:58 
Offline

Registrert: 27 feb 2013 07:31
Innlegg: 1
MC: ABC Spowith 1921
Hei

For en del år siden arvet jeg en 1921 modell ABC Sopwith motorsykkel. Ifjor vinter satte vi igang med restaureringen da det var en hel del som måtte gjøres. Rammen, bladfjærer og skjermer er glassblåst og lakkert opp i samme matte lakk. Lykter og andre messing deler er pusset opp igjen, og felger med dekk er pusset og klargjort for lakkering. Motor er fullstendig plukket fra hverandre, satt sammen igjen og klar for oppstart i uke 10/11.

Grunnen til at jeg skriver inn her er todelt, informasjon og noe pga deler. Det lille jeg allerede vet om sykkelen kommer fra nettet og riksarkivet i Bergen. Vet for sikkert at det kun har vært seks slike sykler i landet og at det skal være en på motorhistorisk museum, to skal visst nok tilhøre en på Mørekysten en plass(usikkert), samt de siste to skal tilhøre en fra Ålen/Røros traktene.(også usikkert). Den siste er da i mine hender.

Om det er noen som har noe som helst informasjon om hva det måtte være, setter jeg stor pris på all den hjelp jeg kan få. Kontakt pr epost eller telefon
Bilder vil bli lagt ut i løpet av de nærmeste dagene og vil selvfølgelig bli oppdatert etterhvert som tiden går.

Med vennelig hilsen
Thor Morten Trolid
Mob 48170705
Mail: tmtrolid@online.no


Toppen
   
 Innleggsemne: Re: ABC Sopwith 1921
Legg innLagt inn: 27 feb 2013 15:20 
Offline
Administrator
Brukeravatar

Registrert: 18 nov 2005 17:32
Innlegg: 6137
MC: Suzuki GSX750
Sted: Hovedstaden
Hei

Flyttet denne til veterandelen jeg. Morsomt med spesielle sykler, gleder meg til bildene :)


Toppen
   
 Innleggsemne: Re: ABC Sopwith 1921
Legg innLagt inn: 01 mar 2013 08:49 
Offline
Brukeravatar

Registrert: 12 okt 2006 12:45
Innlegg: 95
MC: 2015 Honda NC750D Integra
1955 AJS model 20
Sted: Trondheim
Hei.

Jeg vet det fantes en ABC Sopwith i mjøstraktene. Det var en motorsykkelsamler på Gaupen (i nærheten av Brumunddal) som eide den, og sist jeg så den for en del år tilbake stod den på motormuseet i Lillehammer. Vet ikke om den er der fortsatt.

ABC Sopwith var en interessant maskin som var forut for sin tid og noe "overdesignet", altså for avansert og dyr å produsere. Bl.a. var sylinderfinnene dreid og ikke støpt, og tok veldig lang tid å lage. Motoren var utviklet av den kjente ingeniøren Granville Bradshaw, som hadde designet flymotorer tidligere. Sopwith var en flyfabrikant, og hadde nært samarbeid med ABC (All British Engine Company Ltd.). Motoren i ABC'en var en tosylindret boxermotor som lå på tvers i rammen, og var kjent for å være turtallsvillig og vibrasjonsfri. Jeg har sett en reklame for disse motorene, hvor de hadde montert en slik på en benk og lot den gå på full gass, med et fullt vannglass oppå! Teksten sa noe sånt som "og ingen dråper gikk til spille" :).

I en test jeg leste var det for det meste positiv omtale av sykkelen, bortsett fra at en tester opplevde at støtstengene på ene sylinderen forsvant i hekken ved siden av veien når han dro motoren opp i turtall (det var åpne vippearmer og støtstenger på disse motorene). Ventilmekanismen var visstnok litt ømfintlig. ABC'en hadde en innovativ form for fjæring bak, med bladfjærer, men ingen demping. Fjæring bak var veldig uvanlig på 20-tallet. Motorene var på 400 cc, men det ble også produsert en 500-variant på lisens i Frankrike. Disse er veldig sjeldne.

Selve motorsykkelen så litt odde ut, og solgte ikke så bra. Motorsyklister var konservative da, som nå, og foretrakk kjente merker og konsepter.

Her er bilde av en ABC:
Bilde


Toppen
   
Vis innlegg fra forrige:  Sorter etter  
Legg inn nytt emne  Svar på emne  [ 3 innlegg ] 

Alle klokkeslett er UTC+02:00


Hvem er online

Brukere i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 1 gjest


Du kan ikke opprette nye emner i dette forumet
Du kan ikke svare på emner i dette forumet
Du kan ikke redigere egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke slette egne innlegg i dette forumet

Søk etter:
Gå til:  
Kjører på phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Norwegian (bokmål) Language Pack © Lars Christian Schreiner