Jeg skal prøve, min gode mann.Bjerknez wrote:Jeg er glad i ØL onkel, men det er EN ting du bare er nødt til å forklare en som kun drikker de trygge merkene fra hylla på Rema1000. Hva er forskjellen på IPA, Stoute, Ale's etc? Jeg vet jeg drakk en IPA en gang og den smakte en blanding av honning og urin. Forferdelig. Men finnes sikkert flere typer av denne også..?
Kan du elelr noen andre forklare litt om forskjellen på de forskjellige ØL-typene når dte kommer til smak? Hvordan de er laget teller ikke så mye for min del bare dem smaker godt, så om det er Hvete/Rug/sukker en ØL lages av spiller liten trille for meg.
Så kom igjen Onkel... belær meg om de forskjellige ØL slagene
Øl består som du kanskje vet av tre hovedingredienser utenom vann, og det er gjær, humle og malt
Gjær har mange oppgaver i ølet, det bidrar med kullsyre og alkohol, samt aroma. Forskjellige gjærtyper setter forskjellig grad av spor etter seg.
Humle bidrar med aroma og bitterhet. Det finnes flere hundre ulike sorter humle som kan brukes i øl.
Malt- det er egentlig korn som er maltet, og det er mange mange ulike typer. Noen øl er laget av kun en sort av malt, mens andre ølsorter kan bestå av flere titalls sorter. de vanligste er f.eks sjokolademalt, karamellmalt, hvetmalt, fargemalt, pilsnermalt og alemalt.
Så kan man snakke om sødme, friskhet ,fylde og bitterhet.
Sødme: det er en grunnsmak og kan ikke luktes. Det er (i hovedsak) sukkeret i malten som gir sødme, f.eks sjokolademalt og karamellmalt i de mørke ølsortene. Sterkere øl kan gjerne være søtere enn de i lavere alkoholklasser. Ægir Rallar er f.eks en relativt "søt" øl med smak av karamell, sjokolade og toffee. (ikke som i søtsaker i godtedisken selvsagt, vi snakker om hint av smak.
Friskhet: det er i hovedsak kullsyre som gir friskhet, og noen ølsørter er så friske at ørevoksen nesten slår sprekker når du innhalerer den
Bokkøl er ofte ganske friskt, og jeg har også smakt noen belgiske ølsorter som gir ståpels
Fylde: I hovedsak er det alkohol som bidrar med fylde, så de fyldige kraftige ølsortene finner man i første rekke på polet.
Stout og Porter er fyldige ølsorter, og juleøl i klasse 3 er også ofte en vinner. Særlig Hansa sine
Bitterhet er en grunnsmak som ikke kan luktes og som krever litt tilvenning. Personlig er jeg ikke sååå glad i veldig mye bitterhet, men alt er en tilvenning. Weissbier har mindre grad av bitterhet, mens IPA har mer. (og som jeg skrev i det første innlegget, jeg er ikke så glad i IPA)
Aroma i øl er et langt kapittel, men igjen er det gjær, humle og malt som spiller hovedrollene.
Håper du blei litt klokere nå, om du "bare" liker pils og lagerøl, begynn gjerne med noen blonde ale's, de er ikke SÅ langt unna i smak, men gjerne mer fyldige og ofte litt mer "cloudy". En fin begynnelse.
Kommer du hitover engang, skal vi jobbe oss igjennom hele spekteret, fra lyse og fruktige weissbier, via pils og bitter, til sur-øl og de mørkere og kraftigere variantene. Ikke minst skal vi dele en flaske med barleywine, eller byggvin som det også kalles.
Husk at de mer "krevende" ølsortene ikke er noe man sitter og pimper nedpå, man smaker, nyter og smaker igjen. Jeg bruker to tre ganger så lang tid på en Rallar fra Ægir, som jeg gjør på en halvliter pils på puben.